Bulharská damašská ruža – dar prírody s nespočetnými výhodami, časť I.

Ruža bola vždy symbolom krásy, mladosti a zdravia. Táto kráľovská rastlina zaujíma zvláštne miesto v srdciach ľudí od staroveku po súčasnosť a je základom romantických príbehov, legiend a rozprávaní, ktoré sú vzrušujúce dodnes. Nenahraditeľná vôňa, jemná neha a mimoriadne vlastnosti tohto daru od prírody prinášajú pocit luxusu a radosti.

 

Ruža damašská je jednou zo štyroch druhov olejnatých ruží pestovaných na svete. Ostatné sú Rosa centifolia (ruža stolistá),Rosa gallica (ruža keltská) a Rosa alba (ruža biela).

 

Bulharsko je jedno z mála miest na svete, ktoré je uprednostňované pre perfektné podmienky na pestovanie damašskej ruže. Produkcia ružového oleja sa začala v dnešnom „Údolí ruží“ v 16. storočí a v 19. storočí Bulharsko takmer monopolizovalo svetovú ponuku tohto produktu.

 

obrázek

Bulharská ruža má hlbokú a silnú vôňu a produkuje ružový olej tej najvyššej kvality. Hovorí sa mu „tekuté zlato“ vďaka jeho jedinečným vlastnostiam a vysokej cene. Ružový olej je prírodný elixír so silnými účinkami. Obsahuje minerály, vitamíny a antioxidanty, ktoré majú upokojujúci, protizápalový a vyživujúci účinok. Udržuje pokožku jemnú a hydratovanú.

 

O zdravotných prínosoch damašskej ruže sa dnes hovorí tak na úrovni vedy, ako aj na úrovni skúsenosti klientov. Uvádzame hlavné z nich, ktoré sú vedecky preukázané, niekedy však veda doháňa fakty.

 

Ruža sa široko používa v aromaterapii a fytoterapii ako prostriedok v boji proti stresu, úzkosti a depresii. Rôzne farmaceutické výrobky a výživové doplnky využívajú účinky ružového oleja na pomoc proti starnutiu a skleróze, tiež má schopnosť pomôcť obnovovať bunky.

 

Aromaterapia ružovým olejom znižuje hladinu kortizolu (stresového hormónu) a má pozitívny účinok na depresívne stavy.

 

Ružový olej je predovšetkým vôňou pre zmysly. V minulosti bol dostupný iba pre vyššie vrstvy spoločnosti, dnes je základom kvalitných produktov v oblasti kozmetiky a parfumov na celom svete.

 

Starostlivosť o pleť

Okvetné lístky ruží sú veľmi bohaté na vitamín C. Hovorí sa, že šálka ružového čaju obsahuje toľko vitamínu C ako 60 pomarančov. Skutočnosť, že ružový čaj je bohatý na vitamín C, je nepopierateľná, a preto má silný antioxidačný účinok.

Pri každodennom pôsobení mnohých voľných radikálov z nášho znečisteného prostredia potrebuje naše telo podporu antioxidantov a je najlepšie ich získať pomocou jedla a nápojov, nie pomocou liekov, rôznych kapsúl a práškov.

Naša pleť tiež potrebuje podobnú podporu, takže sa môžeme dívať na ružový čaj ako starostlivosť o prírodnú krásu. Vitamín C je navyše nevyhnutným katalyzátorom pre prirodzenú syntézu kolagénu, čo je mechanizmus spomaľujúci starnutie.

 

Znižovanie stresu a úzkosti

Rovnako ako väčšina bylinných čajov má ružový čaj upokojujúci a relaxačný účinok. Môže byť použitý ako súčasť všeobecnej terapie u ľudí s akútnym stresom, úzkosťou a depresiou a tiež ako príjemný prostriedok relaxácie a zlepšenia spánku u ľudí vystavených obvyklým negatívnym účinkom každodenného stresu.

obrázek

 

Protizápalový účinok

Štúdia z roku 2015 zistila, že ruža má protizápalové účinky a dokáže zmierniť artritídu.

Vedecká štúdia používa tekutý ružový extrakt a potvrdzuje, čo ľudová medicína používa po stáročia, ružová voda má silné protizápalové účinky.

Použitie ruže pri varení

Ruža nie je pre svetových kulinárskych majstrov nič nové. Jej použitie vo varení sa v skutočnosti datuje od staroveku, od Perzie a Damašku, cez jedlo pre aristokratov v Rímskej ríši cez Indiu a arabský svet až po modernú kuchyňu dnes.

Najmä v posledných rokoch si ruža získava stále väčšiu popularitu v kulinárskych kruhoch a je súčasťou všeobecného globálneho trendu pre jedlé kvetiny. Ruža sa pridáva do dezertov, pečiva, nápojov, omáčok, šalátov, predkrmov a hlavných jedál.

 

Už čoskoro vám predstavíme naše nové produkty s bulharskou ružou a jednoduchými receptami…

 

Produkty s bulharskou ružou nájdete tu: pleť a telo

Odber noviniek